קבלת שירותים מספקים לא מורשים

ספקים לא מורשים
במסגרת הניסיון שלנו להסביר את הסכנות הטמונות בעבודה או בקבלת שירותים מספקים לא מורשים, בחרנו הפעם לראיין את ממונה הבטיחות שלנו מר יעקב גל

עזוב אותך מחאפר, מדובר בחיי אדם

במסגרת הניסיון שלנו להסביר את הסכנות הטמונות בעבודה או בקבלת שירותים מספקים לא מורשים, בחרנו הפעם לראיין את ממונה הבטיחות שלנו מר יעקב גל. יעקב גל הינו מהנדס הגפ"מ, בעברו איש מכון התקנים (אשר ריכז בעצמו את עבודת הכנת התקן הישראלי 158 לבטיחות בגז שפורסם ב-2005) ומשמש כיועץ גפ"מ עצמאי שמלווה את חברת שמש שיווק והפצת גז (1989) בע"מ עוד מימי הקמתה.

יעקב גל- ספקים לא מורשים

יעקב, לאחר המבוא הקצר והמרשים אודותיך, נשמח שתשתף אותנו ותענה לנו על מספר שאלות הנוגעות להיבטי הבטיחות בעבודה עם ספק גז לא מורשה- "פיראטי".

מה הסיכונים העיקריים בקבלת שירות הספקת גז מספק גז לא מורשה?

" נתחיל בזה שספק גז מורשה עומד תחת פיקוח שוטף של האגף לבטיחות גפ"מ במשרד האנרגיה. הפיקוח נוגע לכל תחומי הפעילות, ומוודא כי פעילות ספק הגז עומדת בדרישות החוקים, התקנים והוראות משרד האנרגיה, שכולם מכוונים לשמירה על בטיחות המשתמש בגז ובטיחות סביבת הפעילות.

כך למשל ספק גז מורשה מחויב לבצע בדיקות תקופתיות של מתקני הגז להם הוא מספק גז. לספק גז שאינו מורשה – "חאפר" – אין כל אחריות לבטיחות מערכת הגז של הלקוח. אותו לא מעניין עם מערכת הגז בטיחותית או לא, לא מעניין אם המכל עצמו תקין ומולא במשקל הנכון. ה"חאפר" אינו מקיים מערכת שיכולה להגיב ולטפל באופן מיידי בכל מקרה של תקלה ודליפת גז, שלא לדבר על כך שאין לו ביטוח, ולא יהיה אף אחד שיפצה את הצרכן במקרה של תקלה."


האם יש תקנות/חוקים שמונעים מלקוח המזמין גז מ"חאפר" (ספק גז לא מורשה) ?

" בהחלט. חוק הגפ"מ 2020 מטיל אחריות גם על הצרכן. עפ"י סעיף 38 בחוק: "צרכן גז לא ירכוש גז אלא מבעל רישיון ספק גז". כלומר, צרכן גז שרוכש גז ממי שאינו ספק גז מורשה, פשוט עובר על החוק."


מהו אירוע גז? מה להערכתך היקף אירועי הגז באופן יחסי אצל ספקים לא מורשים לספקים מורשים?

" אירוע גז הוא כל מקרה בו נפלט גז לאוויר באופן לא רצוני – כלומר דליפת גז. דליפת גז שמטופלת מיידית לרוב לא תגיע לכדי פיצוץ, אבל לצערנו היו גם אירועים בהם אירעו פיצוצים ושריפות, ואף נפגעו בני אדם. אין בידי מידע על החלק היחסי של האירועים שקשורים לחלוקת גז פיראטית."


האם תוכל לתת דוגמא לאירוע גז שהסב נזק גדול לחיי אדם/רכוש אצל צרכנים שקיבלו גז מספק גז "פיראטי" לא מורשה? נשמח שתשתף אותנו

" אני יכול לספר על מקרה בו נרכש מכל מספק לא מורשה, חובר באופן לא מקצועי לכירת גז לא קבועה כאשר המכל ליד הכירה בתוך הבית. אירעה דליפה ובעקבותיה פיצוץ, בה נפגע קשות אחד מילדי המשפחה."

בתור איש מקצוע מנוסה בעל ידע נרחב בכל הנוגע לתקן בטיחות הגז הישראלי 158, האם הנך סבור שאותם "חאפרים" מקפידים לחלק בלונים העומדים בתקן 70 למכלי גז (בדיקה חזותית שבלון הגז תקין)? תוכל לתת הסבר קצת על התקן הנ"ל?

" תקן 70 הוא התקן הנוגע למכלי הגז, וקובע בין השאר מה הבדיקות שיש לבצע בכל מכל לפני המילוי. אני מניח שה"חאפר" עושה שימוש במכלים מכל הבא ליד, ומן הסתם גם ממלא אותם בכל דרך, ולא במתקן מילוי חוקי שגם הוא בפיקוח משרד האנרגיה. ייתכן שבמכל פלוני לא נבדק תוקף בדיקת הלחץ התקופתית, והמכל הלא בדוק ממשיך בשירות תוך סיכון ממשי של המשתמש.
יש גם נושא התאמת כמות הגז במכל, שיש לה היבטים צרכניים אך גם בטיחותיים. כך מילוי בכמות העולה על המותר (כנראה לא מתוך כוונה מראש, אבל כתוצאה של אי הקפדה על הדיוק) הוא סכנה ממשית."

צרכן יכול לבוא ולהגיד, למה לי לקנות מספק מורשה, שסליחה על האמירה "דופק אותי" כשיש לי את אותו בלון מלא בחצי מחיר. מה דעתך בנושא?

" צפוי שמכל המסופק ע"י ספק גז מורשה יהיה יקר יותר ממכל המסופק ע"י "חאפר". לחאפר אין הוצאות על טכנאים שיעשו בדיקות תקופתיות ויהיו כוננים לטיפול באירוע, הוא לא משלם פוליסת ביטוח, לא מבצע הדרכות לעובדים, וכדומה. לכן הוא יכול להוזיל את המחיר ולהתחרות. כל השירותים האלה ואחרים, שיש להם עלויות, חיוניים לבטיחות הצרכן. "


במידה ולא ידעתי שאני מקבל גז מספק גז לא מורשה, איזה פעולות הייתה ממליץ לי במידית לעשות? אני הרי תקוע עם בלונים מלאים בגז.

"תפנה לספק גז מורשה, הוא יחליף את המכלים, לא לפני שיבצע בדיקה תקנית של כל מערכת הגז, לוודא את תקינותה."

לסיכום יעקב, נשמח לשמוע ממך , האם אתה חושב שיש מספיק מודעות בנושא? באם אתה הייתה גורם רגולטורי במדינה, מה הייתה ממליץ לשנות/לחוקק בכל הנוגע לפעילות ספקי גז לא מורשים או צרכנים המקבלים מהם גז?

" לדעתי אין מודעות מספקת. אני לא גורם רגולטורי ולא מתכוון לתת עצות לרשויות, אבל ללא ספק יש מקום להסברה מתאימה בהיקף ארצי, תוך הדגשת האחריות שיש לצרכן, שכאמור החוק חל גם עליו."

אנו מודים לך על זמנך

"בשמחה רבה, זמין תמיד לרשותכם. "

רוצים לעבוד מול ספק מורשה המספק שירות מקסימלי במחיר מינימאלי? ניתן להשאיר פרטים באתרינו, לחלופין לחייג 5247*

שתפו
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

יצירת קשר

זורחים בשירות ומאירים במחיר!

מאמרים נוספים

שימוש בטוח בבלון גז

שימוש נכון ובטוח בבלון גז

מכלים מטלטלים או בשם הנפוץ בלוני גז, משמשים אותנו בשטח ובבית למספר מטרות, החל בבלוני מחנאות קטנים של 2.5 ק"ג ו- 5 ק"ג המשמשים גם לגזיות בטיולים, מנגל ובעבודה מחוץ לבית ועד הבלונים הגדולים של 12 ו- 48 ק”ג היותר נפוצים לשימוש במתקני גז ביתיים. כפי שאתם בוודאי יודעים, שימוש בגז הבישול המכונה גם גפ”מ (גז פחמימני מעובה), הינו מסוכן ביותר, דליק ומהווה חומר נפץ לכל דבר ועניין. לכן, חשוב מאוד להכיר את הנהלים להתנהגות בטוחה עם בלוני הגז שלכם, כדי למנוע חלילה פגיעה ברכוש, בגוף ובנפש.

תו תקן ישראלי לצובר גז

איך יודעים שצובר הגז המשרת את ביתך עומד בתנאי התקן הישראלי? צ'ק ליסט לצרכן

מה זה צובר גז? צובר גז הוא מיכל נייח ולא מטלטל (כגון בלוני גז של 12 ק"ג או 48 ק"ג או לחלופין מכלי מחנאות 2.5 ק"ג או 5 ק"ג) שמוטמן בתוך האדמה ומחבר בין הבית לתשתית הגז המרכזית ומזרים גז באופן קבוע מתשתית הגז המרכזית אל הבית. צובר גז מחליף את הצורך בבלוני גז.

גודל בלון גז

איך בוחרים את גודל בלון הגז המתאים?

רוצים להזמין בלון גז דרכנו אך לא יודעים להחליט מה הגודל המתאים? אנחנו כאן לפתור את הלבטים. אחרי שתקראו את המאמר הבא בטוח תבינו אילו סוגים קיימים, ומה הכי מתאים עבורכם בטרם ביצוע הזמנה.